Svarta nejlikan – biografi

Svarta nejlikan kallades den svenske diplomaten Harald Edelstam(1913-1989) som blev något av en folkhjälte på grund av sina hjältemodiga räddningsaktioner efter militärkuppen i Chile 1973. Vad drev honom, och varför var han så hemlighetsfull om sina insatser? Det försökte jag svara på i biografin.

Svenska utrikesdepartementet har alltid varit en hierarkisk organisation, men Edelstam bestämde sig från första dagen att aldrig dagtinga med sitt samvete och sin övertygelse. Han var i första hand medmänniska och i andra hand diplomat. Hans civilkurage och mod gränsade ibland till både omdömeslöshet och dödsförakt, som om han sökte den yttersta gränsen. Han bars av en stark medkänsla och reflexmässig vilja att hjälpa utsatta och förtryckta människor, oavsett vilka konsekvenser det fick för honom själv. Det är ingen tillfällighet att han i pressen fick epitet ”diplomatins James Bond”. Själv tycker jag att han är samma andas barn som Zlatan Ibrahimovic.

I boken tecknas ett porträtt av en person som ständigt och med fara för sitt eget liv, befann sig i händelserna centrum – i andra världskrigets Berlin och Oslo, i stalinismens Polen, i folkmordets Indonesien, dödsskvadronernas Guatemala och militärjuntans Chile.

Boken kostar 100 kronor plus porto och kan beställas genom att skicka ett mail till mats@matsfors.se.